direct naar inhoud van 5.10 Ecologie
Plan: Landgoed De Negen Linden
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BP1300nld082010-vo00

5.10 Ecologie

Samenvatting Flora en Fauna

Deze paragraaf betreft een samenvatting van het uitgebreide bureauonderzoek zoals opgenomen in Bijlage 1.

5.10.1 Huidige situatie

Landgoed De Negen Linden is gelegen aan de Nieuwe Loosdrechtsedijk 8 te Loosdrecht. Het plangebied ligt ten noordoosten van de kern Loosdrecht. De locatie bestaat uit het Landgoed De Negen Linden. In het plangebied bevond zich het hoofdgebouw, een woonhuis die door brand is verwoest. Verder bestaat het plangebied uit verhard terrein, bomen en een stuk grasland (intensief beheerd) waarop een paardenhouderij met een bedrijfsmatig karakter, een boerderijgedeelte en een tennisbaan zijn aangelegd.

5.10.2 Beoogde ontwikkelingen

Het bestemmingsplan wordt opgesteld om het huidige bouwvlak te vergroten. In het plangebied wordt het afgebrande hoofdgebouw dat deel uitmaakt van het landgoed herbouwd. Het bouwvlak wordt vergroot voor de aanleg van een veranda, overkapping en serre. Voor deze ontwikkeling zullen de volgende werkzaamheden plaatsvinden:

  • verwijderen resten afgebrande hoofdgebouw;
  • grondwerkzaamheden;
  • bouwwerkzaamheden.

5.10.3 Resultaten onderzoek

Gebiedsbescherming

Het projectgebied maakt geen deel uit van een Natura 2000-gebied, maar is wel op 25 m afstand van het Natura 2000-gebied 'Oostelijke Vechtplassen' gelegen. De speciale beschermingszones hebben een externe werking, zodat ook ingrepen die buiten deze zones plaatsvinden verstoring kunnen veroorzaken en moeten worden getoetst op het effect van de ingreep op soorten en habitats. Gezien de aard van de ontwikkeling (kleinschaligheid), de verstoring die vanaf de weg en de bebouwing in de nabije omgeving uitgaat, is de verwachting dat er geen negatieve effecten uitgaan van het plangebied op het nabijgelegen Natura 2000-gebied en de daarbij behorende aangewezen soorten. De Natuurbeschermingswet staat de betreffende planontwikkeling niet in de weg.

Het projectgebied maakt geen deel uit van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS).

Soortenbescherming

De planontwikkeling kan leiden tot verstoring van alle aanwezige soorten. Er zal geen ontheffing nodig zijn voor de tabel 1 soorten van de Flora- en faunawet (Ffw) waarvoor een vrijstelling van de verbodsbepalingen van de Ffw geldt. De aantasting en verstoring van vogels dient te worden voorkomen door werkzaamheden buiten het broedseizoen (broedseizoen is globaal van 15 maart tot en met 15 juli) te laten starten.

Mogelijk zijn zwaar beschermde vleermuizen (tabel 3, bijlage IV HR) binnen het projectgebied aanwezig. Er zullen echter geen bomen gekapt worden voor de betreffende planontwikkeling en daarmee zullen geen vaste verblijf-, voortplantingsplaatsen en/of primaire vliegroutes en/of primaire foerageergebieden aangetast worden van vleermuizen en/of vogels. Het hoofdgebouw is afgebrand en daarom kan het geen vaste verblijfplaatsen meer bieden aan gebouwbewonende soorten als vleermuizen en broedvogels.

Overige zwaar beschermde soorten worden hier niet verwacht.

Tijdelijke verstoring

Mogelijke tijdelijke licht- en of geluidsverstoring door uitvoering van de betreffende planwerkzaamheden kan ertoe leiden dat beschermde soorten tijdelijk verstoord worden, om dit te voorkomen kunnen goede lichtreducerende maatregelen getroffen worden, bijvoorbeeld het goed afschermen van bouwlampen, zodat er geen lichtuitstraling plaatsvindt. Beperkende maatregelen voor geluidsverstoring kunnen zijn alleen buiten de voor genoemde soorten kwetsbare periode werken (broedperiode en voortplantingsperiode), zodat de dieren geen hinder ondervinden.

5.10.4 Conclusie

Indien de vereiste maatregelen worden genomen waardoor de gunstige staat van instandhouding van geen van de soorten in gevaar komen, zal de Ffw de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staan.