De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geldt voor iedereen binnen de gemeente. De regeling heeft als doel Wijdemeren netjes en leefbaar te houden.
Inhoudsopgave
Wat moet u weten
De APV beschrijft regels die bijvoorbeeld gelden voor:
- openbare orde en veiligheid
- toezicht op horecabedrijven
- veiligheid op de weg
- bescherming van het milieu
- het organiseren van evenementen
Toezichthouders van de gemeente en de politie controleren of u zich aan de regels APV houdt.
Het overtreden kan gevolgen hebben. In de praktijk kan dit oplopen tot een gevangenisstraf van 3 maanden of een geldboete. Een uitspraak van de rechter over een overtreding van de APV kan openbaar worden gemaakt.
Hoe komt een APV tot stand?
De gemeenteraad stelt de APV vast. Soms moeten we de regels aanpassen. Bijvoorbeeld omdat de landelijke regelgeving wijzigt of omdat de situatie in de gemeente daarom vraagt. Het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester zelf is verantwoordelijk voor de uitvoering van de APV. In sommige gevallen zijn onderwerpen uit de APV verder uitgewerkt in beleidsregels. Of worden gebieden bepaald waar een verbod geldt.
Voorbeelden uit de APV
Gebruik van de weg, overnachten en drankgebruik
Artikel 2:10 gaat over het gebruik van de weg of openbare plaats (artikel 2:10). U mag een (gedeelte van een) weg of openbare plaats alleen gebruiken waar hij voor bedoeld is. Er is van de gemeente een ontheffing nodig om:
- spullen op de weg te plaatsen die het verkeer in de weg zitten
- het tijdelijk plaatsen van een bouwkraan op de weg.
Een ander belangrijk onderwerp is het verbod op vervelend gedrag op een openbare plaats (artikel 2:47). Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om op een monument of beeld te klimmen.
Artikel 2:48 beschrijft verboden van drankgebruik. Zo is het verboden alcohol bij u te hebben of te gebruiken op een plek die de gemeente heeft bepaald. Zoals bijvoorbeeld winkelcentrum De Meenthof.
Gedrag in en rond gebouwen/openbare ruimten
Artikel 2:49 gaat over verboden gedrag bij of in gebouwen . Bijvoorbeeld:
- Zonder doel verzamelen/ophouden in gemeenschappelijke ruimten van flats waar u niet woont.
- Zonder doel verzamelen in onder andere bushokjes en fietsenstallingen.
Dit heet hinderlijk gedrag in openbare ruimten (artikel 2:50).
Loslopende honden en hondenpoep
Honden mogen niet loslopen op:
- Speelweides
- Kinderspeelplaatsen
- andere openbare plaatsen binnen de bebouwde kom (artikel 2:57)
Honden mogen buiten de bebouwde kom wel los lopen. Artikel 2:58 gaat over poep van honden en paarden. De eigenaar moet de poep opruimen.
Parkeren van voertuigen
- Het lang parkeren van aanhangwagens, caravans of een ander kampeermiddel zorgt vaak voor parkeerproblemen in de buurt. Deze voertuigen mogen niet langer dan 3 dagen achter elkaar op de openbare weg staan (artikel 5:6).
- In Wijdemeren geldt een parkeerverbod binnen de bebouwde kom voor vrachtwagens en bussen (artikel 5:9). Er zijn verschillende plekken waar parkeren van vrachtwagens en bussen wel mag. Bijvoorbeeld aan De Rading in Loosdrecht en op industrieterrein De Slenk in Ankeveen.
Recreëren op het water
De gemeente Wijdemeren heeft veel water. Een belangrijk onderwerp is dan ook de ligplaats van woonschepen en overige boten (artikel 5:25). U mag geen ligplaats nemen in het door de gemeente bepaalde openbaar water. In de APV staan ook de regels over de veiligheid op het water (artikel 5:30). Op het water moet iedereen zich netjes gedragen en zorgen dat andere boten geen last ervaren.
Veiligheid op de weg/het ijs
Wanneer planten en bomen geen vrij uitzicht geven, moeten deze worden verwijderd (artikel 2:15). Het rijden met voertuigen op het ijs is niet toegestaan. Dit geldt niet voor medewerkers van de ijsclub of hulpverleningsdiensten.
Roken en vuur stoken
Tussen 1 maart en 1 november is roken verboden in bossen of op de heide (artikel 2:18).
Artikel 5:34 gaat over het aansteken van vuur in de openbare ruimte.
- Het is niet toegestaan om afvalstoffen te verbranden. Met afvalstoffen wordt ook tuinafval en bouwafval bedoeld.
- Terrashaarden of fakkels/kaarsen mogen worden aangestoken. Dat mag alleen als het niet te droog is en het niet brandgevaarlijk is.
- De brandweer kan een code rood geven bij droogte. Er mag dan helemaal geen vuur worden aangestoken.