Beroemd door het schaatsen, maar er is meer.

Het kerkje aan de Kortenhoefsedijk.

Kortenhoef staat bekend om de prachtige schaatstochten door oer-Hollandse landschappen, die hier 's winters worden uitgezet. De lokale ijsclub zorgt voor het onderhoud, zodat duizenden schaatsliefhebbers onder optimale omstandigheden een toertocht kunnen rijden. Maar door hun uitzonderlijke schoonheid, zijn de Kortenhoefse Plassen in ieder seizoen aantrekkelijk voor natuurliefhebbers. Om de natuur hier in stand te houden en de kwaliteit van het water te waarborgen, zijn deze plassen alleen toegankelijk voor kano’s en roeiboten.

Wandelen

Als u met vaste grond onder de voeten wilt genieten van het natuurschoon, is de rondwandeling over het Oppad en de Kromme Rading een aanrader. Deze tocht van negen kilometer is uitgezet door Natuurmonumenten. U wordt over het kerkpad tussen ’s-Graveland en Kortenhoef en over de oude grens tussen Utrecht en Holland geleid. Van begin tot eind heeft u hier een geweldig uitzicht over zowel de Kortenhoefse als de Loosdrechtse Plassen.

De Wijde Blik

De Wijde Blik is een van de schoonste plassen van Nederland. Er liggen zeven eilandjes met prachtige stranden in deze plas, waar u uw boot kunt aanleggen. Net als op de Loosdrechtse Plassen zijn hier alle soorten vaartuigen toegestaan.

Cultuur

Kortenhoef heeft ook de cultuurliefhebber veel te bieden. In het dorp staat een goed onderhouden kerkje uit de veertiende eeuw. Van de drie molens die vroeger de Kortenhoefse Polder bemaalden, is er een behouden gebleven, de Voorste Molen. Deze molen wordt ook wel de Gabriël genoemd. De naam komt van de schilder P.J.C. Gabriël, die de molen vaak heeft geschilderd. Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen er veel schilders van de Haagse School hierheen. En de schrijver Nescio vond in Kortenhoef inspiratie voor veel van zijn verhalen.

In Kortenhoef en ’s-Graveland zijn van oudsher veel galerieën te vinden. Tijdens de jaarlijkse kunstroute op beide pinksterdagen houden ze allemaal open huis. Ze zijn dan, bijvoorbeeld met de fiets, via een speciaal uitgezette route te bezoeken.

Zie ook

De historie van Kortenhoef