Wijdemeren onderzoekt een fusie met een andere gemeente, omdat ze als gemeente niet zelfstandig kan blijven bestaan. De gemeente is klein, de dienstverlening aan de inwoners, bedrijven en instellingen staat onder druk. Ook staan we voor een grote financiële opgave en heeft de bestuurskracht versterking nodig.

De afgelopen maanden zijn er gesprekken gevoerd met buurgemeenten en onderzoeken gedaan naar de mogelijke gevolgen van een herindeling. Ook hebben inwoners kunnen aangeven wat zij bij een herindeling belangrijk vinden. Op dit moment liggen er voorstellen bij de gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum om het voornemen uit te spreken om samen te willen voegen en daarvoor een plan te maken.

Meedenken

Als de gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum akkoord gaan met de voorstellen, volgt een fase waarin een herindelingsontwerp wordt gemaakt. Dit gebeurt in samenspraak met haar inwoners, ondernemers en organisaties. In dit ontwerp staat onder andere hoe de grenzen van de nieuwe gemeente gaan lopen, hoe de financiën geregeld worden en wat de gevolgen van de samenvoeging zijn voor medewerkers. Hoe en wanneer u precies kunt meedenken, moet nog worden ingevuld en wordt na de zomer van 2024 gecommuniceerd.

Planning

De komende maanden staan er verschillende belangrijke momenten op de planning.

Documenten

U vindt de documenten over het fusieproces in een overzicht, op datum van nieuw naar oud.

Het kan zijn dat in oudere documenten informatie staat die niet meer klopt, bijvoorbeeld omdat de gemeenteraad aanpassingen in het document wenste. U kunt de gemeenteraad vergaderingen terugkijken in het raadsinformatiesysteem van Wijdemeren.

Veelgestelde vragen

In onderstaand overzicht staan 8 veelgestelde vragen. Het overzicht wordt bijgewerkt op basis van vragen die de gemeente krijgt van inwoners, bijvoorbeeld via het onderstaande contactformulier.

Voor een mogelijke fusie is een aantal hoofduitgangspunten meegegeven door inwoners en ondernemers van Wijdemeren. Deze zijn ook vastgesteld door de gemeenteraad. De 3 hoofduitgangspunten voor de nieuwe gemeente zijn: De identiteit en het karakter van de dorpen blijft bewaard. Het dorpenbeleid en de voorzieningen willen we op dorpsniveau houden en/of versterken. Ook moet de nieuwe gemeente het rijke sport- en verenigingsleven en het culturele aanbod mogelijk maken. Een gemeente die de groenblauwe omgeving ziet als waardevol. Zij zet zich in om dit kenmerk van de gemeente te bewaren, ook bij (bouw)ontwikkelingen in de leefomgeving en met speciale aandacht voor het platteland en de polders. Een gemeente die ondernemers belangrijk vindt, met speciale aandacht voor het toerisme, (water)recreatie en de agrarische sector.
Op 4 juni jl. heeft het college van B&W zijn voorkeur uitgesproken samen verder te gaan met de gemeente Hilversum. Op 4 juli wordt dit voorstel in de commissievergadering en op 10 juli in de gemeenteraad besproken.
Nee, het college van Wijdemeren legt hun voorstel voor aan de gemeenteraad, die beslist. Dit geldt ook voor de colleges van Hilversum. Pas na 10 juli 2024 is duidelijk wat de volgende stap is voor de toekomst van Wijdemeren.
Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen altijd hun zorgen, vragen en opmerkingen delen met de gemeente via het contactformulier op deze webpagina. Op 4 juli 2024 is er een commissievergadering waar het voorstel van het college om samen te gaan met Hilversum wordt besproken. U kunt hier bij zijn en inspreken. Meer informatie hierover www.wijdemeren.nl/4/gemeenteraad/In-contact-met-de-gemeenteraad
De gemeente Wijdemeren gaat gewoon door met haar werk; er verandert voorlopig niets. Wat er voor inwoners verandert ná de herindeling wordt later duidelijker. Dit hangt af van: De gemeente waarmee Wijdemeren samengaat, de afspraken die gemaakt worden en de input van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de betrokken gemeenten.
Een belangrijk doel van de gemeente is om haar dienstverlening te verbeteren. De organisatie van de gemeente Wijdemeren is klein, en dat maakt haar uiteindelijk kwetsbaar. Het aannemen van meer personeel leidt tot hogere extra kosten voor inwoners. Met een fusie komt een grotere organisatie tot stand die de belangen van inwoners beter kan garanderen, ook in de toekomst.
Een herindeling betekent dat een gemeente (deels of helemaal) fuseert met een (of meerdere) andere gemeente(n). Een zelfstandige gemeente Wijdemeren houdt dan op te bestaan.
Er zijn een viertal bestuurlijke vormen overwogen door het gemeentebestuur: 1. Zelfstandig blijven, 2. Vergaande regionale samenwerking, 3. Ambtelijke fusie, 4. Bestuurlijke fusie. Een uitwerking van de verschillende voordelen en nadelen kunt u lezen in de onderlegger bij het raadsbesluit van 12 juli 2023. Na het onderzoeken van de mogelijkheden heeft het gemeentebestuur de voorkeur gegeven voor een bestuurlijke fusie. Dat betekent dat alle taken over gaan naar de nieuwe fusiepartner(s). Deze worden ambtelijk en bestuurlijk verantwoordelijk voor de dienstverlening naar de inwoners.
Een principebesluit betekent dat de fuserende partners samen uitspreken te willen fuseren. Daarna wordt gekeken hoe we dat gaan doen en onder welke voorwaarden dit mogelijk is. Dit moet leiden tot een herindelingsontwerp.
Na een principebesluit van de gemeenteraden over het aangaan van een fusie, stellen de colleges van burgemeester en wethouders van de betrokken gemeenten met elkaar een herindelingsontwerp op. Daarin staat: • Waarom de herindeling nodig is en met wie, • De visie op de toekomst van de nieuwe gemeente, • De grenzen van de nieuwe gemeente. Na besluitvorming in de gemeenteraden wordt het ontwerp 8 weken ter inzage gelegd en kunnen (onder andere) inwoners reageren. Het herindelingsontwerp komt eerder dan het herindelingsadvies. Dit is het herindelingsontwerp met de reacties op de zienswijzen van (onder andere) inwoners en op welke manier reacties zijn verwerkt. Het herindelingsadvies wordt daarna naar de provincie gestuurd die ook reageert op het ontwerp. Daarna wordt het herindelingsadvies door de minister van Binnenlandse Zaken getoetst en als wetswijziging voorgelegd aan de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.
Nadat het principebesluit is genomen werken de fuserende gemeenten samen. Dit geldt ook voor de communicatie naar inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De communicatieafdelingen van de gemeente Wijdemeren en de fuserende gemeente(n) maken samen een plan van aanpak. Daarin maken zij afspraken over wanneer en op welke manier zij hun inwoners informeren en de mogelijkheden geven om op het proces te kunnen reageren. Wanneer u ook een vraag heeft, dan kunt u het contactformulier gebruiken. De veelgestelde vragen worden regelmatig bijgewerkt.

Meer informatie

Hier vindt u de nieuwsberichten en de historie rondom de fusie.

Contact

Heeft u vragen? Laat het ons vooral weten! U kunt contact opnemen via telefoonnummer 14 035 of via onderstaand contactformulier.