Wijdemeren wil een herindeling met de gemeente Hilversum. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) maakte op 4 juni bekend dat zij dit voorstel doet aan de gemeenteraad.

“Op basis van alle onderzoeken en gesprekken komen wij tot de conclusie dat een herindeling van Wijdemeren met Hilversum voor onze inwoners en ondernemers de beste optie is”, zei burgemeester Mark Verheijen hierover.

Ook het college van Hilversum stelt haar raad voor om de herindeling in gang te zetten. De besturen van Wijdemeren en Hilversum zien een samengaan als logische stap. De uitgangspunten voor de herindeling, geformuleerd door de raad van Wijdemeren, zijn hierin leidend. Zo geeft Hilversum aan dat zij zich wil inspannen om de identiteit en het karakter van de dorpen verder te versterken.

Tijdens de verkenning sprak Wijdemeren ook met de gemeente Gooise Meren. Gooise Meren geeft aan dat zij beschikbaar is als fusiepartner, voor maximaal 50% van Wijdemeren. Het college van Wijdemeren is geen voorstander van opsplitsing van de gemeente.

Vervolg

Het voorstel wordt op 4 juli besproken in de commissievergadering. De raden van zowel Wijdemeren als Hilversum nemen op 10 juli een definitief besluit. Als beide raden instemmen, dan wordt de komende maanden een herindelingsontwerp gemaakt. Hierbij worden inwoners, ondernemers, de colleges van B&W en de gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum actief betrokken. Het herindelingsontwerp moet eind 2024 gereed zijn, zodat de gemeenteraden hier begin 2025 over kunnen beslissen. De daadwerkelijke herindeling is dan per 1 januari 2027 een feit.

woensdag 19 juni 2024