‘’Voor iedereen is er wat te doen”, vertelt Liesbet Dirven over de SamenTuin in Kortenhoef. Een tuin die ze samen met vrijwilligers op een natuurlijke manier beheert. In deel 3 van deze rubriek geven we het podium aan Wijdemeerse Helden: mensen die zich met hart en ziel inzetten voor onze gemeenschap en leefomgeving.

Liesbet Dirven (64) werkt samen met twaalf vrijwilligers in de SamenTuin in Kortenhoef. Als bodemetoxicoloog gebruikt ze haar kennis om de tuin op een natuurlijke manier te beheren: "We spitten niet, laten de bodem het werk doen, en zorgen voor balans tussen de planten. We gebruiken alleen biologisch zaad en compost, en we werken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Dit is goed voor iedereen!"

Leren, gezelligheid of rust

Vrijwilligers komen niet alleen om samen te werken, maar ook om te leren. "Je hoeft geen ervaring te hebben. Al doende leer je", zegt Liesbet. "Gezelligheid staat voorop; sommigen willen praten, anderen zoeken rust. Voor iedereen is er wat te doen."

Ieder jaar een nieuw doel

De SamenTuin draait nu het vierde seizoen. Ieder jaar stelt Liesbet met de vrijwilligers een nieuw doel. "Komend jaar willen we onze producten, zoals de schone bloemen, groentes, kruiden en jam, beter afzetten. Bijvoorbeeld via een lokaal restaurant of aan bezoekers van de tuin. Iedereen kan ons initiatief steunen door onze producten te kopen."

Proeftuin planten

Dit jaar staat in het teken van de proeftuin. Trots laat Liesbet de moerrasspirea zien, die ze speciaal voor de Wilderlandthee kweekt. Daarnaast staat de waterpeper die ik mag proeven. Een oude inheemse plant, die op het punt staat herontdekt te worden. Deze lekkere pittige blaadjes lijken me heerlijk door de salade.

Meer informatie over het dorpenteam van de gemeente

dinsdag 8 oktober 2024