De politie ontvangt aangiftes van mensen die slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc door een nepagent, ook in onze gemeente. Wees daarom alert en bel de politie.

Vaak zijn het net geklede mensen of nepagenten die met smoesjes proberen bankpas of sieraden afhandig te maken. Ze bellen (vaak oudere) mensen op en doen zich voor als agent. De nepagent vertelt bijvoorbeeld dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt. Daarbij zou een adresboekje zijn gevonden met het adres van degene die wordt gebeld. De nepagent zegt te vrezen dat bij deze persoon ingebroken zal worden en biedt aan om kostbaarheden veilig te bewaren. De mensen die aan de deur komen, legitimeren zich als recherche. Soms hebben ze een nepuniform aan. Veel ouderen laten de oplichter binnen. Met oplichting tot gevolg.

Wees alert en bel de politie

De politie belt nooit om te vragen naar uw pincode of om te achterhalen of u waardevolle spullen in huis hebt. De politie komt niet langs voor het fotograferen van kostbaarheden, of het ophalen van pinpassen, contant geld en kostbaarheden.

De politie moet altijd een geldig politielegitimatiebewijs kunnen tonen. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als u de pas beweegt, ziet u daarin afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’.

Geef geen informatie of bel 112

Als u een oplichter aan de telefoon heeft, geef dan geen informatie over pincodes of waardevolle spullen en bel daarna 0900-8844. Staat er iemand voor de deur die u niet vertrouwt, bel dan 112.

dinsdag 8 oktober 2024