Burgemeester Mark Verheijen stuurt een open brief aan de inwoners van Wijdemeren. De brief staat deze week op de gemeentepagina Wijdemeren Informeren in Weekblad Wijdemeren en De Nieuwsster.

Beste inwoner,

Laat ik met de deur in huis vallen: de gemeente Wijdemeren houdt over enkele jaren op te bestaan. Onze gemeenteraad besloot vorige week dat Wijdemeren per 1 januari 2027 samengaat met de gemeente Hilversum. Reden voor mij om u deze open brief te sturen.

Ik heb Wijdemeren leren kennen als een gemeente met prachtige dorpen en sterke gemeenschappen. Maar ook een gemeente met grote uitdagingen. We zien dat de dienstverlening naar inwoners en ondernemers onder druk staat, dat de lasten steeds verder stijgen en de bestuurskracht onvoldoende is. Dat is niet vol te houden. Daarom heeft de raad vorig jaar het moedige besluit genomen om op zoek te gaan naar een fusiepartner. Dat is Hilversum geworden.

Dat besluit biedt een helder perspectief.

Ik ben ervan overtuigd dat we samen met Hilversum onze taken op een goede wijze kunnen invullen. Ook kunnen we op deze manier onze ambities waarmaken en de potentie van dit mooie gebied verder ontwikkelen. Ook kan de nieuwe gemeente nog beter haar centrumfunctie voor de hele regio Gooi en Vecht waarmaken. Kortom, ik heb vertrouwen in de toekomst.

Het echte werk begint nu pas. De komende maanden wordt de visie op de nieuwe fusiegemeente uitgewerkt. Daarin staan zaken die u rechtstreeks aangaan zoals dienstverlening, economisch profiel en (leef)omgeving. Ook heeft de gemeenteraad specifiek aandacht gevraagd voor onze dorpen, gemeenschappen en verenigingen en onze unieke natuur, landschap en plassengebied. Daar gaan we nu mee aan de slag.

Dat kunnen wij niet zonder u. Richting onze inwoners, ondernemers en verenigingen wil ik daarom ook zeggen: bemoei je ermee! We komen na de zomer bij u terug over de precieze invulling van dit proces.

De gemeentelijke herindeling vergt de komende jaren veel van onze ambtelijke organisatie. Weet dat ‘onze winkel’ gewoon open blijft, ook wanneer het op politiek gebied onrustig is. Onze medewerkers werken elke dag hard om bijvoorbeeld paspoorten uit te geven, de openbare ruimte schoon te houden, vergunningen te verlenen en zorg te bieden. Daar blijven we natuurlijk gewoon mee doorgaan!

Ik wens u voor nu een hele mooie zomer.

Met vriendelijke groet,
handtekening BM

Mark Verheijen
Burgemeester Wijdemeren

Brief in Wijdemeren Informeren

dinsdag 16 juli 2024