De zomervakantie komt dichterbij. Gaat u naar het buitenland op vakantie? Controleer dan nu alvast wanneer uw paspoort of identiteitsbewijs verloopt. Verloopt hij dit jaar? Maak dan op tijd een afspraak om hem te verlengen. De wachttijden voor het aanvragen van een nieuw reisdocument lopen momenteel namelijk op.

In de periode tussen maart en juli moeten veel inwoners hun reisdocument verlengen. Hierdoor zijn er langere wachttijden voor het aanvragen én de levering van een reisdocument.

Reisdocument aanvragen

Heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig? Maak een afspraak via www.wijdemeren.nl. Houd er rekening mee dat een afspraak op dezelfde dag of de eerstvolgende werkdagen momenteel vaak niet mogelijk is. 

Noodpaspoort

Heeft u het reisdocument op korte termijn nodig en kunt u uw reis niet uitstellen? Dan kunt u mogelijk een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Ook accepteert niet ieder land een Nederlands nooddocument om het land binnen te komen. Bekijk de voorwaarden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart (ga naar vraag en antwoord).

Rijbewijs aanvragen

Ook voor het aanvragen van een rijbewijs geldt momenteel een langere wachttijd. Wilt u uw rijbewijs verlengen en is uw rijbewijs uitgegeven na 1 oktober 2006? Dan kunt u dit eenvoudig online doen via de RDW. Laat een pasfoto maken bij een RDW erkende fotograaf. De aanvraag regelt u vervolgens digitaal met uw DigiD. U kunt het rijbewijs zonder afspraak ophalen in het gemeentehuis. Hiervoor gelden speciale afhaaltijden. Kijk voor meer informatie op www.rdw.nl.

woensdag 24 april 2024