Vorige week stemde de gemeenteraad van Wijdemeren voor een fusie met de gemeente Hilversum. De gemeenten gaan nu samen een herindelingsontwerp schrijven. Als alles goed gaat, zijn Hilversum en Wijdemeren op 1 januari 2027 één gemeente.

Waarom Hilversum?

Dit besluit is het resultaat van een reeks gesprekken tussen de gemeenten Wijdemeren, Gooise Meren en Hilversum. Ook zijn er verschillende onderzoeken gedaan, naar onder andere de financiën. Daarnaast is er gesproken met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Uit de gesprekken en onderzoeken blijkt dat Hilversum goed past bij de uitgangspunten die Wijdemeren heeft voor de fusie. Zo willen beide gemeenten hun best doen om de identiteit en het karakter van de dorpen te behouden en verder te versterken. Ook willen ze de groenblauwe natuur en het unieke ondernemersklimaat in Wijdemeren koesteren.

Vervolg

Het principebesluit is de start van de volgende fase van het herindelingstraject. De komende maanden gaan Hilversum en Wijdemeren samen afspraken maken en een herindelingsontwerp schrijven. Hierin staan onder andere hoe ze de toekomst samen zien en praktische afspraken over onder meer de dienstverlening en financiën.

Organisaties, ondernemers en inwoners kunnen tijdens participatiemomenten meepraten en hun input voor het ontwerp geven. De participatie hiervoor start na de zomer. Het herindelingsontwerp staat in december 2024 op de agenda van de gemeenteraden van Hilversum en Wijdemeren. Na het besluit over het ontwerp kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen.

Uiteindelijk nemen de gemeenteraden in maart 2025 een besluit over het herindelingsadvies aan Gedeputeerde Staten.

Kijk voor meer informatie op www.wijdemeren.nl/ToekomstWijdemeren.

dinsdag 16 juli 2024