Wijdemeren gaat verder onderzoeken wat de mogelijke effecten zijn van een fusie. In eerste instantie doet zij dit samen met Hilversum. Als Gooise Meren op 13 maart besluit om een fusie verder te verkennen, haakt ook zij bij het onderzoek aan.

Wijdemeren ziet dat er zeven bouwstenen nodig zijn om de eigen raad in positie te brengen voor een weloverwogen besluit. Drie zijn al opgeleverd. Dat zijn het onderzoek over de bestuurskracht uit juni 2023, de resultaten van de inwonersbijeenkomsten en de uitgangspuntennotitie.

De aanvullende feitelijke onderzoeken zijn bedoeld om scherp te krijgen wat de mogelijke effecten zijn van de verschillende fusievarianten.

  1. De mate waarin partnergemeenten kunnen en willen inspelen op de uitgangspuntennotitie van de Wijdemeerse raad
  2. Een financieel onderzoek naar de effecten van een fusie met Hilversum, een fusie met Gooise Meren en een splitsing van Wijdemeren over beide gemeenten
  3. Inzicht in de oriëntatie van inwoners in de kernen van Wijdemeren, bijvoorbeeld op het gebied van werken, onderwijs en zorg
  4. Een korte analyse van de gevolgen van een fusie op de bedrijfsvoering van de gemeenten

Weloverwogen en zorgvuldig besluit

Burgemeester Aptroot licht toe. “Met onze raad hebben we afgesproken dat wij hen in positie brengen om een weloverwogen en zorgvuldig besluit te kunnen nemen. Het op tafel krijgen van zoveel mogelijk feiten is daar een belangrijk onderdeel van”. Vooralsnog hoopt Wijdemeren een voorgesteld principebesluit voor de zomer aan de raad voor te leggen. “Op basis van de zeven bouwstenen”, aldus de burgemeester.

vrijdag 8 maart 2024