De totale geregistreerde criminaliteit in Wijdemeren is voor de tweede periode op rij gedaald. De eerste helft van 2024 laat een daling zien van 13 procent. Dat is gunstiger dan de ontwikkeling in de rest van de regio Midden-Nederland, waar de daling 1 procent is.

Opvallende dalers zijn fraude (-39%), winkeldiefstal (-55%) en overlast door onbegrepen gedrag (-25%). Omdat Wijdemeren een relatief kleine gemeente is, kunnen de procentuele stijgingen en dalingen snel groot lijken. Zo ging winkeldiefstal van 11 meldingen in de eerste helft van 2023 naar 5 meldingen in dezelfde periode in 2024. Procentueel een behoorlijke afname, maar in absolute aantallen valt het mee. Datzelfde geldt ook voor de cijfers die een toename laten zien, zoals het aantal autokraken (van 8 naar 12, +50%), vernielingen (van 32 naar 42, +31%) en meldingen jongerenoverlast (van 36 naar 42, +17%).

Blijf alert

Burgemeester Mark Verheijen: “We zijn natuurlijk tevreden dat de criminaliteit in onze gemeente een daling laat zien. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om alert te zijn. Ook het melden van verdachte situaties en doorgeven van signalen is cruciaal. Zo houden we Wijdemeren samen veilig.” Inwoners die een verdachte situatie zien, kunnen dit melden via de politie of via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

Aanpak cybercriminaliteit

Opvallend is ook dat het aantal meldingen van fraude is gedaald (-39%), terwijl dit regionaal juist is gestegen (+14%). Van de 44 meldingen gaat het in 39 gevallen om cybercriminaliteit. De aanpak van cybercriminaliteit is een belangrijk thema, waarvoor Wijdemeren regionaal samenwerkt. Deze aanpak richt zich op het weerbaar(der) maken van inwoners tegen cybercriminaliteit, met name jongeren, senioren en ondernemers. Zo was er in juni een voorlichtingsbijeenkomst aan thuiszorgmedewerkers en wordt er in het najaar voorlichting gegeven op basisscholen.

woensdag 21 augustus 2024