Beschadigde of overladen accu’s vormen een steeds groter risico op woningbrand. De Nationale Brandpreventieweken staan daarom in het teken van ‘veilig laden’. Brandonderzoeker Loe van der Borgh (Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek) weet uit de praktijk wat de risico’s zijn: “Dat zit vooral in verkeerd gebruik of verkeerd opladen.”

“Het is belangrijk dat apparaten van de oplader worden gehaald als de accu vol is. Sommige apparaten kunnen namelijk oververhit raken als ze te lang aan de lader staan. In de gebruiksaanwijzing staat vaak hoe lang een accu maximaal mag opladen”, vertelt hij.

Oplader

Ook de oplader kan het verschil maken. “Gebruik altijd de originele oplader en check of deze zelf stopt met laden.” Hij ziet ook vaak dat mensen blijven opladen met beschadigde laadkabels. Ook dat is een potentieel risico.

Daarnaast is de plek waar opgeladen wordt belangrijk. “Apparaten kunnen tijdens het laden warm worden. Of soms ontstaat er kortsluiting, zeker als de laadkabel beschadigd is.” Opladen op een harde ondergrond, uit de buurt van brandbare materialen, is dan ook het advies.

Rookmelder

Mocht het onverhoopt misgaan, dan moet de brand snel ontdekt worden. “Laad op waar een rookmelder hangt. Je kunt sommige rookmelders aan elkaar koppelen, zodat je ook de melder in de schuur of garage hoort. Dat is handig bij het opladen van de accu voor je e-bike.”

Kijk voor meer tips op www.brandweer.nl/veiligladen

dinsdag 8 oktober 2024