Inwoners van Hilversum en Wijdemeren kunnen meepraten en hun input geven over de voorgenomen samenvoeging tijdens participatiebijeenkomsten in oktober. Ook lanceren Wijdemeren en Hilversum een website waar inwoners hun ideeën online kunnen delen. De speciale website wijdemeren.hilversum.nl is vandaag, 10 september, live gegaan.

De gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum hebben voor de zomer een principebesluit genomen om de gemeenten samen te voegen in een zogenoemde ‘lichte herindeling’. De komende maanden werken Wijdemeren en Hilversum gemeenschappelijk aan een herindelingsontwerp. Bij het opstellen van het herindelingsontwerp spelen inwoners en ondernemers een belangrijke rol.

Participatiebijeenkomsten

Daarom organiseren de gemeenten in oktober participatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten komen verschillende thema’s aan bod. Een bijeenkomst gaat over het thema ‘sterke dorpen, wijken en buurten’. Een andere bijeenkomst gaat over het thema ‘natuur & landschapsontwikkeling’. Daarnaast zijn er bijeenkomsten over het thema ‘economische kansen’. Voor jongeren komt er een aparte bijeenkomst over onderwerpen die voor hen van belangrijk zijn.

Omdat niet iedereen live kán of wil participeren, kan dit straks ook online. Daarvoor ontwikkelden beide gemeenten de speciale website die op 10 september live is gegaan: wijdemeren.hilversum.nl.

Website centrale plek

Deze website is de centrale plek waar online input en feedback opgehaald wordt én waar inwoners en ondernemers zich aan kunnen melden voor de bijeenkomsten. Via (social) media zullen beide gemeenten inwoners oproepen om zich aan te melden. Inwoners die zich al eerder aangemeld hebben bij het burgerpanel en bij voorgaande bijeenkomsten waren, ontvangen een mail om deel te nemen.

Voorafgaand aan de bijeenkomsten halen beide gemeenten online input op bij inwoners en ondernemers. Deze input wordt tijdens de bijeenkomsten behandeld. Met welke randvoorwaarden moeten we rekening houden? Welke kansen en bedreigingen zijn er? Wat is nodig om van de samenvoeging een succes te maken? De opbrengst van de bijeenkomsten is na afloop te vinden op wijdemeren.hilversum.nl. Inwoners kunnen hierop weer hun feedback geven.

Input voor herindelingsontwerp

De input wordt meegenomen bij het maken van het herindelingsontwerp. De gemeenteraden van Hilversum en Wijdemeren bespreken het herindelingsontwerp in december 2024. Als beide gemeenteraden met het herindelingsontwerp akkoord gaan, is er begin 2025 nog een periode van 6 weken (online) inspraak.

Uiteindelijk nemen de gemeenteraden in maart 2025 een besluit over het herindelingsadvies aan Gedeputeerde Staten. Daarna volgt een wettelijk traject met als doel om de herindeling op 1 januari 2027 af te ronden.

donderdag 26 september 2024