Wij staan als gemeente onder preventief toezicht van de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben dat besloten omdat de begroting 2023 een tekort heeft van 1,98 miljoen. Ook lukte het ons niet om de begroting op tijd bij de provincie in te dienen. Als we kijken naar 2024-2026, zien we ook een tekort.

Gemeenten met een sluitende begroting (zonder financieel tekort) krijgen van de provincie repressief toezicht. Zij moeten achteraf laten zien dat het huishoudboekje op orde is. Preventief toezicht betekent dat wij voor extra uitgaven vooraf toestemming moeten vragen. De provincie kijkt daarvoor naar de vastgestelde begroting 2022. Voor alles wat we meer willen uitgeven dan in 2022 begroot is, moeten we naar de provincie. Dit geldt niet als het om bijvoorbeeld de uitvoering van wettelijke taken gaat.

Ook moeten we ons huishoudboekje weer op orde brengen. Daarvoor stellen we een financieel herstelplan op. Dit plan is op 13 juli door de raad aangenomen en vormt nu het kader voor de begroting 2024-2027.