Het Bestuurlijk Interventie Team (BIT) bestaat twee jaar. Met de oprichting van het BIT is een professionaliseringsslag gemaakt in de uitvoering van integrale controles. Een professionaliseringsslag die in het voordeel is van alle zes deelnemende gemeenten: Hilversum, Wijdemeren, Gooise Meren, Huizen, Laren en Blaricum. En waarmee de gemeenten vooral aan criminelen willen laten zien dat er voor hen en hun criminele praktijken geen plaats is in Gooi en Vechtstreek.

‘Meer tijd voor rotte appels’

Een bestuurlijk interventieteam bestaat uit boa’s en gemeentelijke toezichthouders van alle deelnemende gemeenten. Door de krachten te bundelen, kan het interventieteam effectiever en op regelmatigere basis lokale controles uitvoeren. Afhankelijk van het doel van de controle wordt het team aangevuld met andere partners zoals de politie, de Belastingdienst, de Nederlandse Arbeidsinspectie of het UWV.

Een belangrijk signaal dat alle burgemeesters in Gooi en Vechtstreek hiermee af willen geven is dat zij ‘schoon ondernemerschap’ ondersteunen. Ondernemers die de regels volgen moeten zo min mogelijk last hebben van ondernemers die het niet zo nauw nemen met de regels. Die zorgen namelijk niet alleen voor oneerlijke concurrentie, maar hebben vaak ook nog op andere manieren vat op de samenleving, bijvoorbeeld bij een sport- of ondernemersvereniging. Burgemeester Niek Meijer (Huizen): "Je wilt al je bedrijven binnen de gemeentegrenzen eens in de zoveel tijd controleren op naleving van wet- en regelgeving. Als dan na verloop van tijd blijkt dat een bedrijf ‘schoon’ is, kan de controlefrequentie omlaag. Dat betekent dat je op den duur steeds meer tijd over hebt voor de categorie ‘rotte appels’."

Zichtbaarheid in samenleving

Het bestuurlijk interventieteam voert, afhankelijk van de situatie en de wens van de gemeente, in heel Gooi en Vechtstreek controles uit op bedrijventerreinen. Bijvoorbeeld in het buitengebied, de horeca of specifieke branches en locaties zoals vastgoed en opslaglocaties. Iedere gemeente levert menskracht aan het BIT in de vorm van toezichthouders, inspecteurs en boa’s. Zo ontstaat een vaste poule van mensen die flexibel inzetbaar zijn.

Toezichthouder: "Overal waar het bestuurlijk interventieteam een controle uitvoert, is ons verhaal hetzelfde. Ondernemers in de hele regio weten zo waar ze aan toe zijn. Van een controle gaat ook een preventieve werking uit. We laten de maatschappij zien dat we als één overheid optreden tegen misstanden. We zijn er niet per se op uit om criminaliteit te vinden. Liever niet. We willen zicht krijgen op wat er gebeurt in een gemeente; of ondernemers zich bijvoorbeeld houden aan de geldende wet- en regelgeving. Gelukkig zien we daarbij bijna altijd alleen maar hardwerkende ondernemers. Doordat onze controles zichtbaar zijn, hopen we dat inwoners daar ook een veilig gevoel aan overhouden."

Lokale inzet broodnodig

Alle gemeenten in Gooi en Vechtstreek zijn tevreden over de inzet en het resultaat van het bestuurlijk interventieteam. Toch klinkt er op bestuurlijk niveau ook kritiek. Die is niet geadresseerd aan het team, maar aan de landelijke politiek. Burgemeester Han ter Heegde (Gooise Meren): "De aanpak van ondermijning is al jaren een speerpunt van de regering, iets wat zich uit in grote budgetten. Dat is natuurlijk fijn, maar dan moet er ook oog zijn voor wat er lokaal speelt. Het gebrek aan recherchecapaciteit is iets dat ons echt parten speelt. Je moet namelijk ook opvolging kunnen geven aan datgene wat je aantreft bij een controle. Doe je dat door gebrek aan capaciteit niet, dan loop je het gevaar een tandeloze tijger te worden. Daarom wil ik nogmaals aan Den Haag de boodschap meegeven dat wij -door op lokaal niveau de ‘kleintjes’ aan te pakken- op landelijk niveau en misschien wel verder, de grote zaken proberen te voorkomen. Daar moet ook aandacht voor zijn. Niet alleen door het probleem te erkennen, maar ook door er iets aan te doen. Met geld of menskracht." 

dinsdag 23 juli 2024