Grote bestuurlijke controle op recreatiepark Oud-Loosdrecht
De gemeente heeft vandaag een omvangrijke bestuurlijke controle gehouden op een recreatiepark aan de Oud-Loosdrechtsedijk 71a. Tijdens de controle zijn onder andere illegale bewoning en bebouwing aangetroffen en meerdere milieuovertredingen zoals asbest en gezonken boten. De politie heeft hennep-gerelateerde goederen, enkele kilo’s hennep, harddrugs en verboden wapens aangetroffen.
Op basis van tal van signalen en na maandenlange voorbereiding is de controle van vandaag gehouden. Controleurs hebben specifiek gekeken naar overtredingen van onder andere de APV, basisregistratie personen (BRP), omgevingsplan, bouwbesluit en bouwverordening, milieuregelgeving en gevaarlijke stoffen. De gemeente heeft voor de controle nauw samengewerkt met verschillende partners zoals de Omgevingsdienst, politie en brandweer. Ook zijn er honden ingezet om verboden stoffen op te sporen.
Asbest en vervuiling
De actie is in de vroege ochtend gestart. Medewerkers van de gemeente hebben onder andere gecontroleerd op illegale bewoning en bebouwing. Stedin heeft op verschillende plekken gevaarlijke situaties aangetroffen en de stroom voor het hele park afgesloten. Toezichthouders hebben op een paar plekken verpakte en overpakte asbest aangetroffen en vermoedelijke vervuiling. Ook zijn er enkele vaten met nog onbekende inhoud gevonden.
Alle vastgestelde overtredingen en delicten worden verder onderzocht en zo nodig bestuursrechtelijk en strafrechtelijk opgepakt. Vanuit zowel de gemeente als de omgevingsdienst komt er een aanschrijving om de geconstateerde zaken op te ruimen. De omgevingsdienst wil op meerdere plekken op het park verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren in verband met de mogelijke verontreiniging.
Ondermijning aanpakken
Burgemeester Mark Verheijen is tevreden over het verloop van de controle. “De actie van vandaag heeft veel inzet gevraagd en is succesvol verlopen. Dit is de start van meer handhaving. Recreatieparken kunnen kwetsbaar zijn voor ondermijning. Wijdemeren heeft tientallen van dit soort locaties. Daarom is de aanpak van ondermijning een prioriteit in het Integraal Veiligheidsbeleid 2023-2026. We zijn met onze capaciteit op het gebied van toezicht en handhaving weer op sterkte en gaan hier serieus werk van te maken.”
Het betreffende recreatiepark heeft een lange geschiedenis van overtredingen. Burgemeester Verheijen: “Ik ben na mijn aantreden geschrokken van de situatie. Recente signalen en meldingen zijn dusdanig ernstig dat we met deze actie niet hebben gewacht op een bredere, integrale aanpak. We willen naar bonafide, maar zeker ook naar malafide ondernemers, het signaal afgeven dat we geen eilanden van wetteloosheid in onze gemeente accepteren.”
Verbeteren van veiligheid
De controle heeft plaatsgevonden onder regie van de gemeente Wijdemeren. Bij de controle is samengewerkt met de politie, Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek, Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek (OFGV)en Stedin. Tijdens de voorbereidingen zijn ook de belastingdienst, het waterschap, het Openbaar Ministerie en – in verband met de mogelijke aanwezigheid van kwetsbare personen - het Zorg- en Veiligheidshuis betrokken.
Het Bestuurlijk Interventie Team en het Team Operationele Versterking hebben de actie ondersteund. Sinds 2022 bundelen alle Gooise gemeenten hun krachten in een gezamenlijk Bestuurlijk Interventieteam (BIT), waarmee zij hun slagkracht en expertise denken te vergroten in de strijd tegen ondermijnende activiteiten. Op deze manier werken zij gezamenlijk aan het verder verbeteren van de veiligheid in de regio.
dinsdag 12 november 2024