De Lokale Partij (DLP), CDA, PvdA/GroenLinks en VVD gaan samen de nieuwe coalitie vormen. Vandaag presenteerden de fractievoorzitters van deze partijen het coalitieakkoord ‘Samen verder’ 2024-2026. De nieuwe coalitie gaat zich inspannen voor de fusie met Hilversum, schrapt de OZB-verhoging met 5% voor 2026 voor huiseigenaren en ondernemers en de taakstelling van € 515.000 voor het sociaal domein voor 2025, gaat ondernemers minder belasten en wil nieuwe bouwprojecten realiseren.

“Het is een compliment aan alle partijen dat het gelukt is om er gezamenlijk uit te komen”, vindt Margriet Rademaker (DLP). “Natuurlijk moeten zowel fracties als raads- en collegeleden daarbij soms ‘over hun eigen schaduw heen springen’. Wat ons bindt is de wens om voor inwoners het goede te doen en de fusie met Hilversum op een goede manier tot stand te brengen. We gaan dit samen aan, met een open instelling, in het belang van de samenleving, inwoners en organisaties.”

Beheer, onderhoud en bouwen

Het nieuwe college gaat door met het uitvoeren van beheer en onderhoud aan onder andere wegen, riolering en bruggen. Ook willen DLP, CDA, PvdA/GroenLinks en VVD nieuwe bouwprojecten voorbereiden en lopende projecten, zoals de Dennenlaan (Loosdrecht) en de Meenthof (Kortenhoef), afronden. Er kan meer gestapeld gebouwd worden, passend in de omgeving.

Rosalie van Rijn (CDA): “Het tekort aan woningen is groot en vraagt om creativiteit en inventiviteit. We moeten de balans vinden tussen dorpse waarden, beeldkwaliteit, respect voor omwonenden en de belangen van woningzoekenden.” De coalitie gaat in overleg met Hilversum over de mogelijkheden voor woningbouw op Ter Sype. De motie ‘Bouwen. Het Kan’ wordt uitgevoerd. De coalitie wil verder nieuwe woonvormen, zoals meergeneratie- en mantelzorgwoningen, mogelijk maken. Dat geldt ook voor het splitsen van woningen.

In het akkoord staan twee belangrijke uitgangspunten. Ten eerste moet de fusie met Hilversum tot stand komen per 1 januari 2027. Daar gaan de partijen zich nadrukkelijk voor inspannen. “De afspraken met Hilversum over de toekomst moeten zorgvuldig zijn en maar voor één uitleg vatbaar.” Ten tweede wil de coalitie binnen de regels van een structureel sluitende (meerjaren)begroting blijven.

Natuur en recreatie

Het college wil, samen met ondernemers en Hilversum, toerisme en recreatie verder versterken. Daarbij wordt steeds de afweging gemaakt tussen natuurbehoud en het unieke, recreatieve karakter van Wijdemeren. De taakstelling voor meeropbrengsten uit de toeristen- en forensenbelasting voor 2025 gaat met €100.000 omlaag. “De dorpen in Wijdemeren zijn prachtig om te ondernemen en recreëren. Deze vier partijen willen dat graag in samenwerking met de lokale ondernemers behouden en versterken”, aldus Bo de Kruijff (VVD).

Voor de polder Kortenhoef-Oost (Groenewoud) zal het college zich inspannen om tot een plan te komen voor natuurontwikkeling dat op draagvlak van omwonenden en gemeenteraad kan rekenen. De mogelijkheden voor herontwikkeling en kwaliteitsverbetering in het gebied aan de Emmaweg worden daarbij nadrukkelijk betrokken. De prioriteit ligt bij het saneren van de (vuilnis)belt.

Sociaal domein

De besparing van €515.000 op het Sociaal Domein wordt voor 2025 geschrapt. Voor 2026 en verder wordt de taakstelling verlaagd van €515.000 naar € 200.000. De nieuwe coalitie wil in overleg met Hilversum kijken hoe het beleid van het Sociaal Domein kan worden geïntegreerd. Wilna Wind (PvdA/GroenLinks): “We zijn heel tevreden met dit akkoord. Het is evenwichtig en realistisch. De fasering en verlaging van de taakstelling op het sociaal domeinzijn voor deze coalitie heel belangrijk.”

De nieuwe coalitie is tot stand gekomen onder begeleiding van Bas Jan van Bochove. Burgemeester Mark Verheijen heeft hem als verkenner aangesteld, nadat op 11 juli de coalitie van DLP en VVD ontbonden is. Het coalitieakkoord is gesloten voor de resterende raadsperiode, tot de fusie met Hilversum op 1 januari 2027. De beoogd wethouders zijn Gert Zagt (DLP), Rosalie van Rijn (CDA), Wilna Wind (PvdA/GL) en Jos Kea (VVD). Het nieuwe college wordt in de raad van 24 oktober geïnstalleerd. De gemeenteraad spreekt dan ook over het nieuwe coalitieakkoord.

vrijdag 11 oktober 2024