Vaak hebben mensen zelf niet door dat ze mantelzorger zijn. Zorgen voor een naaste of familielid is vanzelfsprekend, maar gaat ook altijd door. Mantelzorg Gooi & Vecht, actief in mantelzorgondersteuning, staat deze maand klaar voor mantelzorgers. De campagne ‘Dan ben jij mantelzorger’ zet mantelzorg in de schijnwerpers.

Een verhaal uit de regio

Jack is dertien. Maar anders dan zijn oudere broers is hij niet druk met dingen waar tienerjongens zoal druk mee zijn. Jack heeft autisme en een ernstig verstandelijke beperking met een taalontwikkelingsstoornis. Zijn moeder, Charlotte Meynen uit Hilversum, is daardoor naast moeder ook mantelzorger.

Toen Jack nog een kleuter was, bezocht Charlotte een lotgenotenbijeenkomst voor ouders met kinderen met autisme. Daar stelde een andere moeder haar een vraag: weet jij dat je mantelzorger bent? “Dat wist ik niet. Ik dacht dat de zorg er gewoon bij hoorde. Andere ouders hadden het toch ook druk? Het besef dat ik mantelzorger ben voelde als erkenning. Het was een bevestiging dat de zorg voor Jack écht anders is dan wat mijn zus en vriendinnen meemaken met hun kinderen.”

Altijd zorgen

De zorg voor Jack gaat altijd door. Ook als Charlotte er doorheen zit, ziek is of simpelweg even geen zin heeft. “Het gaat om de fysieke zorg, maar ook om de zorgen in je hoofd. Alle zorgafspraken die ik door de jaren heen heb gehad, de weg vinden in de wereld van regelingen en wetten. Het is veel.” Mantelzorgondersteuning is dus hard nodig voor mensen als Charlotte. Met de campagne hoopt Mantelzorg Gooi & Vecht voor meer bewustwording te zorgen.

Kijk voor meer informatie op www.mantelzorggv.nl

dinsdag 9 april 2024