Het baggeren van de Loosdrechtse Plassen is onlangs afgerond. De Loosdrechtse Plassen hebben al zeker 30 jaar last van slib en bagger. De natuur heeft eronder te lijden. Bovendien waren de plassen hierdoor minder goed bevaarbaar. Daarom werken we in het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen met 21 partners hard aan helder water voor de natuur en de watersport.

Na jaren voorbereiding is sinds 2022 circa 125.000 m3 bagger uit de plassen verwijderd. Dat staat gelijk aan 50 Olympische zwembaden. De aannemer heeft bij het weghalen van de bagger ook heel veel afval aangetroffen. Totaal zo’n 100 ton. Er zijn ongeveer 20 zeecontainers afgevoerd met daarin onder meer ankers, onderdelen van boten, luiers, puin, hout, glas, blik en plastic.

Havens baggeren

Nu moeten de havens nog gebaggerd worden. De havens zijn hiervoor zelf verantwoordelijk. Baggeren blijft van tijd tot tijd nodig en gemeente en haar watersportondernemers regelen dit beheer samen goed, voor nu en de toekomst. Met de watersportondernemers is bijvoorbeeld afgesproken dat er een subsidieregeling komt om de vervuilde bagger af te voeren. Verder is het voornemen om kleine opslagplaatsen langs de plassen aan te leggen. Zo kunnen watersportondernemers zelf de schone bagger rond de plassen betaalbaar bergen.

Helder en open water voor natuur en watersport

Stap voor stap verbeteren we zo de Loosdrechtse Plassen voor zowel natuur als watersport. Deze en de andere projecten van het programma Aanpak Oostelijke Vechtplassen zorgen voor de duurzame verbetering van dit prachtige gebied.

Meer lezen? www.vechtplassen.nl/aanpak.

dinsdag 2 juli 2024